Ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών ήρθε προ τριετίας για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο νησί της ναυτοσύνης.
Το έναυσμα έδωσε η ετήσια διοργάνωση από τον ΝΟΕ στις Σπέτσες του αγώνα «Spetses Classic Yacht Race», ο οποίος έφερε κοντά τη νεολαία των Σπετσών με το όμορφο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Έτσι, στις 16 Ιουνίου 2013, με πρωτοβουλία των Πέτρου Πετρακόπουλου, τότε Γ.Γ. του Ιδρύματος της Α.Κ.Σ.Σ. (Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών) και Αντώνη Βορδώνη, μέλους της οργανωτικής επιτροπής του S.C.Y.R., υπογράφηκε κατά τη τελετή λήξης του SCYR 2013 η ιδρυτική διακήρυξη του ΝΟΣΠ, με πρώτο υπογράψαντα το Δήμαρχο του νησιού.
Στη συνέχεια οργανώθηκε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση, στις 27/10/2013, στην οποία υπήρξε αθρόα προσέλευση. Σε αυτήν ορίσθηκε μια εξαμελής συντονιστική επιτροπή (Δ.Ανάργυρος, Α.Βορδώνης, Α.Μπούφης, Ν.Νικολαϊδης, Μ.Παντελής και Π.Πετρακόπουλος), η οποία, με το συντονισμό της Ειδικής Γραμματέως Α. Μανώλη, επιλήφθηκε των προεργασιών και κυρίως της συντάξεως του καταστατικού του ομίλου, της δημιουργίας ιστοτόπου κλπ. Παράλληλα, μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, αποφασίσθηκε και το έμβλημα του Ομίλου, το οποίο αποτελείται από την άγκυρα, παραδοσιακό σύμβολο της ναυτοσύνης των Σπετσών και τη τρίαινα, ιστορικό έμβλημα του Ιδρύματος της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής – φόρος τιμής στον εθνικό ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρο – συνδυασμένα σε χιαστί διάταξη, φέροντας τα χρώματα της σημαίας του νησιού κατά την Επαναστατική περίοδο (κόκκινο, λευκό και κυανό).
Στη συνέχεια, τη 1η Μαρτίου 2014, έλαβε χώρα η Ιδρυτική Γ.Σ. του Ομίλου, την ίδρυση του οποίου τίμησαν με την υπογραφή τους 91 μέλη. Στη Ιδρυτική Συνέλευση εξελέγη κι η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Α.Βορδώνης-Πρόεδρος, Π.Πετρακόπουλος-Αντιπροέδρος, Δ.Ανάργυρος-Γ.Γραμματέας, Α.Μαθιός-Ταμίας, Μ.Παντελής-Έφορος(Ιστ.), Μ.Μπαμπίλης-Μέλος και Ν.Νικολαϊδης-Μέλος), η οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη νομιμοποίηση του Ομίλου (Ειρηνοδικείο-Πρωτοδικείο, ΕΙΟ, Εφορία κλπ.), ενώ παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε και για την οργάνωση του Ομίλου.
Σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα επιτέλεσε το Ίδρυμα της Α.Κ.Σ.Σ., το οποίο παρεχώρησε στον νεοσύστατο Όμιλο τις χειμάζουσες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του (λεμβοστάσιο), καθώς και 5 σκάφη τύπου Rhodes 19. Η προσωρινή Δ.Ε. προέβη, μέσω δωρεών μελών, στην πλήρη ανακατασκευή του λεμβοστασίου, το οποίο διαμορφώθηκε σε ένα υπερσύγχρονο χώρο, που πληροί τις ανάγκες του ομίλου.
Περαιτέρω, το κοινό των Σπετσών, μεταξύ των οποίων και πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, «προικοδότησε» το νέο Όμιλο με σκάφη, τύπου Bug, Laser και Optimist, με αποτέλεσμα, σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Ομιλος να διαθέτει:
Ειδικά μάλιστα τα σκάφη Bug ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική επικράτεια.
Η σημαντικότερη όμως, ίσως, ενέργεια της Δ.Ε. ήταν η οργάνωση του αθλητικού τμήματος. Αρχικά προχώρησε στην ενημέρωση των Γονέων με την οργάνωση ημερίδας, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς του νησιού και τα σχολεία και κυρίως το Σύλλογο Γονέων Στη συνέχεια οργανώθηκε συνάντηση στο λεμβοστάσιο για την οργάνωση των καλοκαιρινών μαθημάτων ιστιοπλοΐας, στην οποία εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 70 παιδιά. Σε αυτήν έγινε η ενημέρωση των γονέων και των παιδιών και καθορίσθηκε το πλαίσιο των μαθημάτων. Ακόμη ενημερώθηκαν οι γονείς για τις απαιτήσεις ιατρικής ενημερότητας και ασφαλείας και, τέλος, ήρθε η ιστορική στιγμή της εγγραφής των πρώτων αθλητών του ΝΟΣΠ.
Τα μαθήματα έλαβαν ώρα όλο το καλοκαίρι, με προπονητή τον κ. Κ. Χριστοδούλου. Πάνω από 75 παιδιά συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα μάθημα, ενώ πάνω από 50 συμμετείχαν τουλάχιστον στο 1/3 των μαθημάτων από τον Ιούλιο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Την επιμέλεια των μαθημάτων είχε ο Έφορος Ιστιοπλοΐας Μ. Παντελής, προπονητής ο ίδιος παλαιότερα, ο οποίος παρίστατο και συμμετείχε σε όλα σχεδόν τα μαθήματα καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρέχοντας συμβουλές και βοηθώντας με τις γνώσεις του, ενώ η υποστήριξη των μαθημάτων κλπ. έγινε από το Σώμα Εθελοντών Μαθημάτων Ιστιοπλοΐας, αποτελούμενο από όλους τους γονείς των αθλητών.
Στις 26 Οκτωβρίου 2014 έγινε η πρώτη τακτική Γ.Σ. του Ομίλου, στην οποία εξελέγη και το πρώτο Δ.Σ. του (Α.Βορδώνης-Πρόεδρος, Π.Πετρακόπουλος-Αντιπροέδρος, Β.Ορλώφ-Γ.Γραμματέας, Α.Μαθιός-Ταμίας, Μ.Παντελής-Έφορος(Ιστ.), Σ.Λαγός-Αναπλ.Γραμματέας και Ν.Νικολαϊδης-Μέλος),.
Στη συνέχεια εκπονήθηκε πρόγραμμα εβδομαδιαίων μαθημάτων και δράσεων στο οποίο συμμετείχαν το χειμώνα 36 νεαροί αθλητές και το καλοκαίρι σχεδόν διπλάσιοι, με προσωρινή προπονήτρια την κ. Κ. Μανιάτη και μετά την αποχώρησή της, τον επόμενο χειμώνα, με προπονητή τον Έφορο Ιστιοπλοΐας, αφιλοκερδώς εργαζόμενο.
Σήμερα τις προπονήσεις έχει αναλάβει ο έμπειρος προπονητής Γ. Νότης και το νέο θεσμό των Summer Camps η προπονήτρια Α.Καλούδη.
Ακόμη, στις αρχές του 2016, διοργανώθηκε για πρώτη φορά και πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης ενηλίκων σε συνεργασία με τον Π.Ο.Ι.Α.Θ., σε 2 τμήματα με την συμμετοχή 14 συνολικά ατόμων. Η εκπαίδευση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε νέα άτομα να απόκτήσουν επιπλέον εμπειρία και να ασχοληθούν με τη θάλασσα τους χειμερινούς μήνες στο νησί αλλά επίσης και να κατοχύρωση τις γνώσεις τους, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγγελματική ζωή στο τουριστικό νησί μας.
Ο ΝΟΣΠ, από την ίδρυσή του συμμετείχε στις ή/και οργάνωσε τις παρακάτω αθλητικές εκδηλώσεις:
Η σημαντικότερη όμως αθλητική εκδήλωση του ΝΟΣΠ ήταν η με τεράστια επιτυχία διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Σκαφών Τύπου BUG, στο διάστημα 9-12/7/2015., υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και του Δήμου Σπετσών, καθώς και τη σημαντική χορηγία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, η οποία φιλοξένησε δωρεάν τους αθλητές και τους συνοδούς των.
Εκπροσωπώντας 18 ομίλους από όλη την Ελλάδα, 43 νεαροί αθλητές από 7 έως 17 ετών, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε έναν αγώνα – πρόκληση, καθώς ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε πρωτάθλημα για την κατάκτηση εθνικού τίτλου στην κατηγορία bug.
Όλα αυτά όμως δεν θα ήταν δυνατά δίχως τις χορηγίες πολλών επιχειρήσεων και ανθρώπων του νησιού και δίχως τη συνεισφορά πολλών εθελοντών.
Στον αγώνα πήραν μέρος και 10 αθλητές του ΝΟΣΠ (5 αγόρια και 5 κορίτσια), οι οποίοι απεκόμισαν σημαντικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκε και ο στόχος της υποχρεωτικής δραστηριότητας.
Με τη δημιουργία του ΝΟΣΠ, δόθηκε η ευκαιρία και σε αθλητές που μεγάλωσαν στο νησί και το αγαπούν να το εκπροσωπήσουν κι επίσημα. Στη κατεύθυνση μεταγράφηκαν στον Όμιλο δύο ενήλικες αθλητές ιστιοσανίδας, οι Ά. και Π. Αβραμόπουλος, γεγονός, το οποίο μας τιμά ιδιαιτέρα. Συγκινητική ήταν η δήλωση των αθλητών, οι οποίοι ανέφεραν ότι, «μετά από σχεδόν 25 χρόνια ενεργής ενασχόλησης με τους αγώνες ιστιοσανίδας καλούμαστε επιτέλους να εκπροσωπήσουμε το Νησί μας».
Παράλληλα, ο Όμιλος ανέπτυξε και σημαντική οικολογική δράση στο νησί. Έτσι, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής καμπάνιας, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης με πλαστικά (Spetses Plastic Detox), έγινε ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς κι επιχειρήσεις, η δραστηριότητες, με στόχο τον υποθαλάσσιο και παραθαλάσσιο καθαρισμό ακτών του νησιού.
Περαιτέρω, ο Όμιλος ανέπτυξε και σημαντική οικολογική δράση στο νησί με την ίδρυση της δράσης Spetses Plastic Detox. Έτσι, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής καμπάνιας, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης με πλαστικά, έγινε ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς κι επιχειρήσεις, διοργανώθηκαν το 2015 με μεγάλη επιτυχία δραστηριότητες, με στόχο τον υποθαλάσσιο και παραθαλάσσιο καθαρισμό ακτών του νησιού. Τη διοργάνωση ενίσχυσε ο υπεραθλητής κ. Παρασκευάς, ο οποίος κολύμβησε το γύρο του νησιού. Ακόμη, ο Όμιλος θεσμοθέτησε και ειδικό βραβείο οικολογικής κατασκευής ομοιώματος πλεούμενου στη γιορτή του Αγ. Μάμμα (31.8.2015).
Τέλος ο ΝΟΣΠ αναπτύσσει ιδιαίτερα τον εθελοντισμό και σήμερα διαθέτει ένα σημαντικό Σώμα Εθελοντών.
Σήμερα ο Όμιλος αριθμεί 216 μέλη και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.